Wpływ związków azotu na zdrowie człowieka

Azotany są generalnie bezpieczne dla człowieka, a azotyny stają się toksyczne w zbyt dużych dawkach. Azotany są obecne w żywności głównie pochodzenia roślinnego za sprawą stosowania użyźniających nawozów mineralnych.
2019-08-09
1 minuta czytania

W wyniku nawożenia trafiają także do wód powierzchniowych i znajdują się w wodzie wodociągowej. Azotany spożywane w dużych stężeniach mogą drażnić śluzówkę jelita cienkiego i wywoływać zespół złego wchłaniania.

Ok. 25% azotanów przekształca się w toksyczne azotyny, a z tych mogą powstać rakotwórcze nitrozoaminy. Azotyny i nitrozoaminy wykazują szeroki negatywny wpływ na zdrowie:

  • mogą wywołać sinicęi niedotlenienie tkanek
  • mogą powodować niedokrwistość
  • obniżają wchłanianie witaminy Aoraz witamin z grupy B
  • zaburzają wchłanianie białka, tłuszczui węglowodanów
  • przyczyniają się do uszkodzenia niektórych struktur mózgu
  • zaburzają pracę tarczycy
  • zaburzają funkcjonowanie błony śluzowej jelita cienkiego
  • zmniejszają zdolności odpornościowe jelita cienkiego
  • mogą wywołać nowotwór żołądka, jelita grubegoi inne
  • są podejrzewane o zwiększanie ryzyka nadciśnienia, insulinooporności, choroby Alzheimerai stłuszczenia wątroby

Poprzedni artykuł
Skutki nadmiernego nawożenia Czytaj artykuł

Skutki nadmiernego nawożenia

Nadmierne nawożenie, jest niezwykle poważnym zagrożeniem dla środowiska glebowego, wodnego i innych…

Następny artykuł
Zasady racjonalnego stosowania nawozów naturalnych Czytaj artykuł

Zasady racjonalnego stosowania nawozów naturalnych

Organiczne środki nawozowe należy stosować zgodnie z poniższymi zasadami:

Projekty statutowe Azot O projekcie Artykuły
Ustawienia dostępności
Wysokość linii
Odległość między literami
Wyłącz animacje
Przewodnik czytania
Czytnik
Wyłącz obrazki
Skup się na zawartości
Większy kursor
Skróty klawiszowe