Skutki nadmiernego nawożenia

Nadmierne nawożenie, jest niezwykle poważnym zagrożeniem dla środowiska glebowego, wodnego i innych ale ma także wpływ na ekonomiczność upraw. Prawidłowe nawożenie jest ważnym czynnikiem decydującym nie tylko o uzyskaniu wysokiego, ale także wartościowego biologicznie plonu.
2019-08-09
1 minuta czytania

Nadmiar jednego ze składników mineralnych może ograniczać przyswajalność innego. Przy nadmiernym nawożeniu potasem, rośliny nie mogą pobrać potrzebnej ilości magnezu. Z kolei nadmiar fosforu może spowodować wystąpienie niedoboru cynku i żelaza. Najwięcej szkody wyrządza nadmierne nawożenie azotem, gdyż wiele roślin ma zdolność gromadzenia w tkance dużych ilości azotanów, które w nadmiarze szkodzą ludziom, a zwłaszcza dzieciom. Do roślin gromadzących azotany należą: sałata, szpinak, rabarbar, buraki, marchew, rzodkiewka. Warzywa te mają gorszy smak i trudniej je przechowywać. Buraki cukrowe, które były nadmiernie nawożone azotem mają mniejszy udział sacharozy w biomasie a rzepak mniejszą zawartość oleju. Ponad to azot zastosowany w nadmiarze wpływa na gorsze zimowanie, wyleganie roślin, nierównomierne i opóźnione dojrzewanie, zwiększoną podatność na choroby i szkodniki oraz wpływa na pogorszenie jakości plonu.


Poprzedni artykuł
Przemiany chemiczne azotu w glebie Czytaj artykuł

Przemiany chemiczne azotu w glebie

Odwracalny cykl mineralizacji złożonych związków organicznych i ich ponownego powstawania z azotu m…

Następny artykuł
Wpływ związków azotu na zdrowie człowieka Czytaj artykuł

Wpływ związków azotu na zdrowie człowieka

Azotany są generalnie bezpieczne dla człowieka, a azotyny stają się toksyczne w zbyt dużych dawkach…

Projekty statutowe Azot O projekcie Artykuły
Ustawienia dostępności
Wysokość linii
Odległość między literami
Wyłącz animacje
Przewodnik czytania
Czytnik
Wyłącz obrazki
Skup się na zawartości
Większy kursor
Skróty klawiszowe