Nadmiar jednego ze składników mineralnych może ograniczać przyswajalność innego. Przy nadmiernym nawożeniu potasem, rośliny nie mogą pobrać potrzebnej ilości magnezu. Z kolei nadmiar fosforu może spowodować wystąpienie niedoboru cynku i żelaza. Najwięcej szkody wyrządza nadmierne nawożenie azotem, gdyż wiele roślin ma zdolność gromadzenia w tkance dużych ilości azotanów, które w nadmiarze szkodzą ludziom, a zwłaszcza dzieciom. Do roślin gromadzących azotany należą: sałata, szpinak, rabarbar, buraki, marchew, rzodkiewka. Warzywa te mają gorszy smak i trudniej je przechowywać. Buraki cukrowe, które były nadmiernie nawożone azotem mają mniejszy udział sacharozy w biomasie a rzepak mniejszą zawartość oleju. Ponad to azot zastosowany w nadmiarze wpływa na gorsze zimowanie, wyleganie roślin, nierównomierne i opóźnione dojrzewanie, zwiększoną podatność na choroby i szkodniki oraz wpływa na pogorszenie jakości plonu.
2019-08-09
1 minuta czytania