Proponowany zakres tematyczny:
1. W służbie bioróżnorodności – wprowadzenie
2. Przyczyny i skutki utraty bioróżnorodności w krajobrazie rolniczym oraz możliwości jej odbudowy
2.1. Wpływ rolnictwa na bioróżnorodność i krajobraz.
2.2. Szata roślinna terenów rolniczych i jej przemiany.
2.3. Wpływ rolnictwa na bioróżnorodność kręgowców.
2.4. Ostoje bioróżnorodności i strefy ekotonowe w krajobrazie rolniczym. Przykłady dobrych
praktyk.
3. Wpływ zanieczyszczeń obszarowych pochodzenia rolniczego na jakość wód i środowisko glebowe
3.1. Zanieczyszczenia wód związkami azotu i fosforu pochodzenia rolniczego: źródła
pochodzenia oraz drogi migracji
3.2. Wpływ złych praktyk i zanieczyszczeń rolniczych na środowisko glebowe
3.3. Wpływ zanieczyszczeń obszarowych związkami biogenicznymi na bioróżnorodność w
środowisku wodnym
4. Działania ograniczające straty azotu i fosforu do środowiska w rolniczej przestrzenni produkcyjnej pod katem ochrony bioróżnorodności
4.1. Wymogi wynikające z wdrażania dyrektyw Komisji Europejskiej w obszarach rolniczych ze
szczególnym uwzględnieniem OSN (dyrektywa azotanowa; dyrektywa dot. przeciwdziałania
uciążliwościom zapachowym, plany gospodarowania wodami)
4.2. Rozwiązania bliskie naturze jako narzędzia w ograniczaniu transferu zanieczyszczeń z
obszarów rolniczych do wód
4.3. Dobre praktyki rolnicze w zarządzaniu strukturą gleby i rodzajem uprawy w celu
ograniczenia strat substancji nawozowych
6. Lokalny system monitoringu wód gruntowych i powierzchniowych
6.1. Metodyka prowadzenia badań terenowych
6.2. Instrukcja obsługi sprzętu pomiarowego wykorzystanego w projekcie
6.3. Metody oznaczania związków azotu
6.4. Wskazówki i zalecenia
7. Jak uczyć o zrównoważonym rolnictwie w szkołach rolniczych?
7.1. W jakich zawodach uczyć o zrównoważonym rolnictwie?
7.2. Na jakich przedmiotach i na jakim etapie wprowadzać elementy edukacji ekologicznej?
7.3. Jakie można stosować metody nauczania-uczenia?
8. Przykładowe scenariusze zajęć
Publikacja zostanie udostępniona najprawdopobobniej we wrześniu.