Międzynarodowy Rok Zdrowia Roślin

Pod koniec grudnia 2018 r. Zgromadzenie Ogólne Narodów Zjednoczonych proklamowało rok 2020 jako Międzynarodowy Rok Zdrowia Roślin. Rezolucja ONZ jest efektem kilkuletnich zabiegów społeczności całego świata, skutecznie wspierającej realizację inicjatywy zgłoszonej przez Finlandię.
2019-08-26
2 minuty czytania

Obecnie, na cztery miesiące przed inauguracją Międzynarodowego Roku Zdrowia Roślin (MRZR), Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Międzynarodowa Konwencja Ochrony Roślin (IPPC), a także krajowe organizacje ochrony roślin intensywnie przygotowują się do organizacji wydarzeń, poprzez które na całym świecie w 2020 roku będzie popularyzowana tematyka zdrowia roślin. Oficjalne hasło obchodów brzmi „Chroniąc rośliny - chronisz życie” (ang. Protecting Plants, Protecting life).

Głównym przesłaniem Międzynarodowego Roku Zdrowia Roślin jest znaczenie zapobiegania rozprzestrzeniania się szkodników i chorób roślin, powodujących ogromne straty gospodarcze i spustoszenie w środowisku naturalnym, negatywnie wpływając na poziom życia, a nawet losy całych narodów.

Potwierdza to szereg przykładów z teraźniejszości i przeszłości rolnictwa. Czarną kartą historii Europy jest głód w dziewiętnastowiecznej Irlandii, spowodowany przez zarazę ziemniaka, chorobę wywołaną przez organizm grzybopodobny: Phytophthora infestans. Ponieważ ziemniaki były podstawowym pożywieniem ówczesnych Irlandczyków, zniszczenie plonów ziemniaka doprowadziło do klęski głodu, a w konsekwencji do zmniejszenia populacji Irlandii o 30 procent: milion mieszkańców Irlandii umarło z powodu głodu lub chorób wywołanych niedożywieniem, a kolejnych 1,5 mln osób wyemigrowało z wyspy.

Podobnie, jak w przypadku zdrowia ludzkiego, zapobieganie chorobom roślin jest o wiele bardziej skuteczne i opłacalne niż zwalczanie ich skutków. Zdrowe rośliny dają wyższe plony o wysokich walorach jakościowych. Mogą także wspomagać ludzi w walce z niekorzystnymi zmianami klimatu, deficytem wody i erozją gruntów. Dlatego koniecznym jest podnoszenie poziomu świadomości na temat znaczenia zdrowia roślin dla całego życia na Ziemi. Zdrowie roślin jest nierozerwalnie związane z pojęciem bioróżnorodności. Choroby i szkodniki roślin najszybciej przenoszą się po monokulturach, ponieważ gdy zaatakują jednego osobnika danego gatunku, mają w swojej okolicy wielu żywicieli tego samego gatunku. Bardziej zróżnicowane środowiska są bardziej odporne, ponieważ szkodnikom trudniej jest się poruszać pomiędzy żywicielami. Powiązanie te funkcjonuje również w drugą stronę. Choroby prowadzą do wyeliminowania nawet całych populacji danego gatunku ze środowiska co obniża jego bioróżnorodność.

 

 


Poprzedni artykuł

Dzień polskiej żywności

Dzień polskiej żywności przypada 25 sierpnia, święto jest obchodzone od 2013 roku. Data nie jest pr…

Projekty statutowe Bioróżnorodność Aktualności
Ustawienia dostępności
Wysokość linii
Odległość między literami
Wyłącz animacje
Przewodnik czytania
Czytnik
Wyłącz obrazki
Skup się na zawartości
Większy kursor
Skróty klawiszowe