Relacja z seminarium w Ostrołęce

2023-04-28
2 minuty czytania

 

W dniach 24-25 kwietnia 2023r. Fundacja na rzecz Rozwoju Polskiego Rolnictwa zorganizowała seminarium pn. Jakość żywności jako kierunek rozwoju rolnictwa UE. Systemy produkcji żywności certyfikowanej – cele, szanse i ograniczenia”, w ramach projektu „Europejski Zielony Ład – wyzwania i szanse dla polskiego rolnictwa” finansowanego ze środków Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 Plan operacyjny na lata 2022–2023.

Seminarium odbyło się w Ostrołęce i uczestniczyło w nim 30 osób, w tym przedstawiciele: MRiRW, IJHARS, WIJHARS, KOWR, Urzędów Marszałkowskich, doradztwa rolniczego, środowisk naukowych, rolników, przedstawicieli branży przetwórstwa rolno-spożywczego, Izb Rolniczych, organizacji wspierających zrównoważoną produkcję rolniczą.

Pierwszego dnia seminarium zaprezentowano szereg referatów, które poruszały zagadnienia związane ze zmianami w sposobie żywienia człowieka i wpływem żywności na zdrowie społeczeństw, zagrożeniami jakości zdrowotnej żywności, jakością artykułów rolno-spożywczych w Polsce, znaczeniem jakości żywności w strategiach i polityce rolnej UE, systemami jakości żywności oraz ekonomiczną efektywnością rolnictwa ekologicznego.

Drugiego dnia uczestnicy seminarium mieli okazje odwiedzić przedsiębiorstwo Agrana Fruit sp. z o.o. zajmujące się przetwórstwem owoców, gdzie zaprezentowane zostały systemy zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności. Drugim punktem wizyty studyjnej była Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy Zakład w Ostrołęce i prezentacja produkcji ekologicznych wyrobów mlecznych oraz Zintegrowanego Systemu Zarządzania. Oba zakłady zaprezentowały najwyższe standardy w produkcji żywności oraz praktyczne aspekty wdrożenie, utrzymania i rozwoju Systemów Jakości i posiadania związanych z tym certyfikatów.

W trakcie seminarium zaakcentowano niekorzystne zmiany w sposobie odżywiania się Polaków, czego wyrazem jest wzrost spożycia węglowodanów i żywności przetworzonej. Podkreślano ponadto, że w ostatnich latach zaobserwowano zmniejszenie zainteresowania Polaków jakością żywności i kierowanie się przez nich podczas dokonywania decyzji zakupowych produktów spożywczych w głównej mierze ceną. Zaznaczono ponadto, że zagrożenia żywności pojawiają się, gdy występują nieprawidłowości w nadzorze wewnętrznym (w zakładach produkcyjnych) oraz zewnętrznym (urzędowym).

Podczas spotkania w Ostrołęce szczególną uwagę zwrócono na rolnictwo ekologiczne. Zgodnie z opiniami uczestników jego istotą powinno być wytwarzanie żywności na rynek. Stąd należy wdrażać działania pozwalające przede wszystkim na zapewnienie odpowiedniego udziału produkcji ekologicznej w krajowej produkcji rolniczej, a w mniejszym zakresie na dążenie do zwiększenia odsetka gruntów przeznaczonych na uprawy ekologiczne. Może być to jednak utrudnione w warunkach obserwowanego obecnie na rynku zmniejszenia zainteresowania konsumentów żywnością ekologiczną.


Poprzedni artykuł
Aktualności
Ustawienia dostępności
Wysokość linii
Odległość między literami
Wyłącz animacje
Przewodnik czytania
Czytnik
Wyłącz obrazki
Skup się na zawartości
Większy kursor
Skróty klawiszowe (otwiera nową kartę)
Zamknij