Drugie szkolenie on-line "Gospodarka nawozowa a ochrona wód"

Autorzy:
Stefan Pietrzak
Wojciech Krawczyk
Zuzanna Jarosz

Data: 19 stycznia 2023 r.

Tytuł:  „Gospodarka nawozowa a ochrona wód”

Liczba uczestników: 325 osób

 

Podczas drugiego szkolenia przybliżone zostały następujące tematy:

  • Straty azotu i fosforu w produkcji roślinnej oraz dobre praktyki redukcji ich rozpraszania
  • Straty azotu i fosforu w produkcji zwierzęcej oraz dobre praktyki redukcji ich rozpraszania
  • Bilans azotu i fosforu w gospodarstwie - na powierzchni polaoraz u wrót gospodarstwa

Wśród ekspertów byli: dr Zuzanna Jarosz z Instytutu Upraw Nawożenia i Gleboznawstwa PIB, dr Wojciech Krawczyk z Instytutu Zootechniki PIB, prof. dr hab. inż. Stefan Pietrzak z Instytutu Technologiczno-Przyrodniczego, dr Tamara Jadczyszyn również z Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa PIB.

W ramach szkolenia przeprowadzone zostały ankiety sprawdzające wiedzę oraz badające potrzeby uczestników. Natomiast w ramach sesji Q&A uczestnicy zgłaszali pytania dotyczące poruszanych na szkoleniu tematów, które były podstawą do dyskusji zaplanowanej pod koniec szkolenia. Skupiły się one przede wszystkim na interpretacji zapisów Programu Azotanowego, przygotowywaniu bilansu, terminów przechowywania. Uczestnicy byli również zainteresowani uwzględnianiem w planach nawozowych, poza słomą, resztek z przedplonów np. liści buraków, warzyw i innych niż zboża, roślin pozostających po zbiorach. Stanowią one często istotne dawki składników mineralnych, pytanie czy powinny być uwzględniane w bilansie składników nawozowych. Pojawiła się także prośba o praktyczne wskazówki dotyczące przeprowadzenia zabiegu zakwaszenia gnojowicy w budynku inwentarskim w zbiorniku znajdującym się pod rusztami trzody oraz o pH gnojowicy. Poruszono kwestie planowanych zmian w Programie Azotanowym a dotyczących terminów rozpoczęcia stosowania nawozów azotowych mineralnych oraz płynnych i stałych nawozów naturalnych. W ramach zmian proponuje się datę przejścia średniej dobowej temperatury powietrza przez próg: 3°C - dla roślin zasianych jesienią oraz 5°C - dla pozostałych gatunków roślin. Jako przejście przez próg danej temperatury należy wskazać termin, w którym przez 5 dni następujących po sobie, każdego dnia, średnia dobowa temperatura powietrza przekroczyła 3 °C lub termin, w którym przez pięć dni następujących po sobie, każdego dnia średnia dobowa temperatura powietrza przekroczyła 5 °C.

W najbliższym czasie planujemy ostatnie z 3 szkoleń on-line, na którym zgodnie z sugestiami uczestników ostatniego szkolenia, zostanie uwzględniony m. in.  temat ekoschematów, który wg ankiety badającej potrzeby wzbudził największe zainteresowanie.

Źródło finansowania: Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich

Nazwa projektu: Gospodarka nawozowa a ochrona wód

Rok wydania: 2023

Rodzaj materiału: Webinar

 

 

Ustawienia dostępności
Wysokość linii
Odległość między literami
Wyłącz animacje
Przewodnik czytania
Czytnik
Wyłącz obrazki
Skup się na zawartości
Większy kursor
Skróty klawiszowe (otwiera nową kartę)
Zamknij